Факти за рибите

Интересни материали свързани с рибите.

Речни розови делфини

Съществуват много легенди за делфините, едни от тях биват опитомявани и дресирани от човека, други живеят свободно и порят морската шир, а трети от тях винаги са будели неистов интерес у хората. За последните става на въпрос, т. нар. розов делфин.

Розови делфини завъртат главата си и са така миловидни, че едва ли има човешко създание, което да не изпадне в умиление, щом ги види. Познати още като албиноси, делфините обитават водите на река Амазонка, а днес са сред застрашените видове на Земята.

Познати на хората още и като Иния, Бото, Речен амазонски делфин и носещи латинското наименование Inia geoffrensis.

Амазонски розови делфини са сладководни и сред много изучаваните речни делфини. Те имат среден размер и удължена муцуна; тялото е набито, а челото изпъкнало. На дължина достигат по 2,5 м, като женските са големи не повече от 1,5 и тежат до 160 кг. Типично при розовият делфин е косми – твърди и четинести. Те представляват сензорен орган, с който ловуват в тинести дъна на реки. Не по-малко интересен характерен белег за Амазонски речни делфини е врата им, който позволява свобода на движенията, за разлика от другите си събратя, които са със сраснал гръбначен стълб. Розовият делфин на Амазонка има изключително зрение и изострен слух. Характерно е, че само възрастните имат розовият цвят, от който идва и наречието им. Малките и млади от този вид делфини са със светли коремчета и тъмен гръб, а с възрастта изсветляват. Когато достигнат полова зрялост краската им преминава в сиво-синя или бяла.

Амазонските речни делфини обитават водите на Южна Америка делтата на Амазонка и достигат до Андите, чрез притоци на Амазонка река, река Ориноко и притоците им. За наличие на розовият делфин във Венесуела, обяснение имат реките в Перу, Колумбия, Бразилия, Еквадор и Боливия.

Амазонски розов делфин се храни с разнообразна риба, в това число скат и пирани. Може да се каже още, че ловуват в групи и дори разкъсват плячката си, която има скелет.

Полова зрялост настъпва при розовия делфин във втората година. Малките розови делфинчета се раждат в месеците май и до септември. Те са с големина от 80 см и тежат по 6,8 кг. От майката се отделят до една година.

Амазонският речен делфин се смята за свещен от Южно-американски индианци.

Причина за изчезващият му вид имат заселяванията на Европа и улова му за добив на месо и кожа. Днес розов делфин е застрашени вид за рибарският улов и от замърсяване на реки.

Още в тази категория: « Какво не знаем за океана

Вход