Факти за рибите

Интересни материали свързани с рибите.

Морски обитатели в топли извори

Учени откриват, че във водите на Антарктида обитават и непознати морски видове, сред, които раци, анемонии, октоподи и всякакви специални и странни организми.

Всички сме чували разни приказки за ужасни същества, обитаващи дълбокия океан. Но дали те съществуват и дали са така страшни, както са пресъздадени в книгите можем вече не да до гатваме, а да се насладим на истински и реални чудовища, по-конкретно. Ето и пет от гигантски животни, срещащи се по водите и дълбините на океана.

Японски гигантски краб или наричан с латинското Macrocheira kaempferi. Той е вид ракообразно и обитава дълбоките недра на Японско море. Придвижва се по дъното на океана с всяващо страх туловище достигащо над 20 кг. Крайниците му достигнат дължина над 2 метра и при благоприятни условия живее над 100 години.

Гигантски изпод известно още като Bathynomus giganteus е смятан още за едно от най-старите животни обитаващи океана. Предполага се, че и до днес обитава дълбините и студените води на Атлантически океан.

Магнапина или Magnapinna е по-рядко срещано същество на океана. Това морско животно е вид гигантска сепия, достигаща дължина над 6 м. Среща се във всички океани. Има дълги и тънки пипала със светъл цвят и по чифт перки от всяка от страните на главата. Видът й е доста страшен.

Гигантски октопод, по-популярен като Тихоокеански гигантски октопод или Калифорнийски гигантски октопод и с латинското наречие Enteroctopus dofleini. Октоподът е най-големият в света и достига до дължина 9,1 м и 272 кг.

Колосален калмар на латински наричан Mesonychoteuthis hamiltoni, това същество е смятано за най-ужасяващото от всички в морета и океани. На размери достига от 12 до 14 м и тежи 500 кг. Живее във водите на Антарктида, Нова Зеландия и Южна Африка.

На последно място в списъка може да вмъкнем Гигантска херинга известна и като Regalecus glesne. Открита е по времето на Виетнамската война и достига до 17 м.

Вход