Факти за рибите

Интересни материали свързани с рибите.

Малко от енциклопедичната информация за Черно море

В наши дни човечеството е достигнало до такива открития, че някогашните предци, направо могат да ни завидят. И въпреки това, в забързания съвременен двадесет и първи век, вземайки под внимание множеството технологии, достъпа до всяка една информация и глобалната вселена Интернет, има хиляди неща, за които все не ни остава време да прочетем, или, макар да сме знаели някога, са останали някъде закътани в спомените и паметта ни.

Ето и малко поучителна, интересна и дори любознателна информация измъкната от Енциклопедията за Черно море

Геолозите, които са учените занимаващи се със състав, строеж, произход и развитие на твърдата обвивка на планетата ни, твърдят, че преди десетки милиони години географското разположение на известните ни днес Черно, Средиземно, Азовско, Аралско, Каспийско море е имало залив, които се е образувал в резултат от древния гигантски океан Тетис. В резултат на хилядолетна еволюция, този залив се разделя и за да образува днешните познати Кавказки и Кримски планини. Тогава Черно море се обособява като затворен, пресен водоем. Изследванията на учените доказват и, че преди осем хиляди години, в резултат и след земетресения, се е образува и днешния пролив, известен като Босфор. Някога солените води на Средиземно море, биват смесени с черноморските води.

Днес почти на всеки е известно, че над 300 реки, поточета и изворчета пренасят своите води в Черно море.

Черно море заема площ от 423 хил. кв. км. и се намира в Евро-Азиатския континент.

Черно море има характерна океанска прозрачност и синева и в дълбочина над 25 м, достига вечния мрак, типичен за океаните.

Черно море бива разделено на две зони, според дълбочината си и те са: кислородна и безкислородна. В него плътността се увеличава с увеличаване в дълбочина. Безкислородната дълбочина е в застояло състояние; водообменът е малък и липсват водорасли и живи същества; присъстват единствено бактерии.

Черно море е обитавано от 250 вида водорасли и над две хиляди видове микроорганизми и животни.

Ниската соленост в морето се обяснява с големите приливи от речни води.

Цветът на водата в Черно море, зависи от самата морска вода и примесите с разсейване на слънчевите лъчи. Така например, колкото повече са примесите на пясък и други състави във водата толкова тя е по-зелена; когато изглежда по-солена, това се равнява и на по-синия й отенък. В зависимост от многото вливащи се реки в Черно море, се определя и цвета на водата й. Така например, тя има зелено-син цвят, но по брега преобладава зеленият оттенък преливащ в изумрудено.

Вход