Факти за рибите

Интересни материали свързани с рибите.

Още една стръв за гладните риби

Знаете ли, че около една трета от уловената по света риба, бива хващана само поради една причина и тя е да служи за стръв и улов на други риби, докато са в плен или за тяхното изхранване?!

И колкото и странно да звучат тези твърдения са самата истина, а за да не се стига до безразборно прахосване на рибния ресурс, група изследователи от Бразилия създават микро-водорасли, които служат за заместител на храната за рибите.

Творението е създадено, така, че от малките зелени водорасли да се създава олио, богато на мастна киселина Омега-3. То се превръща в равностоен заместител на олиото създавано от малките рибки и дава същите полезни качества. С него бива захранвана всяка риба, която предпочита дребни рибки – пъстърва, сьомга, треска, всички те се отглеждат във водни стопанства и служат за храна на хората, благодарение на пълноценния си състав.

Преди да се появи новата еволюция в захранването на дребната риба, с която се отглеждат рибите в плен, са били използвани малки риби на сардини и аншоа. За създаването на 1 килограм сьомга са необходими 2 килограма от дребните риби. В световен мащаб рибите във водни стопанства поемат шест пъти повече от  риба от американците и два пъти повече от японците.

Дребната захранка от рибета се употребявала, защото е по-евтина, но в случаи, че драстично намалее броят й, в резултат от недостиг и изтребване, много морски хранителни вериги ще бъдат нарушени. Животни, сред, които тюлени и морски лъвове, могат да изчезнат завинаги, а това е сериозен проблем в незаконния риболов за океаните.

За създаване, растеж и възпроизводство на микро водораслите, заместители на застрашените дребни рибки са нужни само солените качества на океанската вода. Малките водни растения си набавят нужния въглероден диоксид като фотосинтезират и отделят кислород, а чрез тях бива създадена истински чиста система.

С новото откритие се цели да се осигури нужното количество морска храна за хората, без това да вреди на природата и кръгооборота.

Вход