Факти за рибите

Интересни материали свързани с рибите.

Как се избират риби за аквариум

Един колкото красив воден представител, толкова и недосегаем остава рибата. В целия и блясък и прелест, тя може да пори водната шир, да бъде прекрасен деликатес на трапезата ни, да радва децата и нас самите по време на престоя си в декоративния аквариум, но темата за нея все остава едно неизчерпаемо пространство.

Дали обаче всяка риба може да бъде отглеждана в аквариум е друга тема. За незапознатите ще се стори еднакво да пуснат пъстърва или шаран в големия воден аквариум, но въпросът е как оцеляват рибите в затворени помещения.

На първо място водния свят е така богат и необятен, че в него има всякакви видове риба. Не е случайност, това, че рибите се делят на множество категории, семейства, родове и т.н. Сред рибното царство има хищници и дори бозайници. Има сладководни, соленоводни и смесени видове риби. Едни оцеляват само на големи ята, а други са почитатели на уединението. Риби в аквариум също имат своите специфики, дори може да се каже, че като декоративни рибки са доста претенциозни, за разлика от събратята си, свикнали да виреят сред обичайната водна среда на река, блато, язовир или море.

Сред декоративните рибки отглеждани в аквариум има прекрасни видове, които са като кралски породи, но в случаи, че твърдо сте решени да отглеждате дадена риба като домашен любимец и за първи път, то най-уместно е да вземете вид, който не изисква особени грижи и оцеляването му е сравнително лесно. Сред най-удачните избори е добре да се спрете на риби за аквариум, които са издръжливи, не изискват специално хранене, не се нуждаят от специални условия на живот и са достатъчно атрактивни. За да отговори на всички споменати изисквания рибата за аквариум трябва да е „живораждаща“, а от тях по-известни са молиенизии, хелери, кардинали и гупи. За да имате дълго една аквариумна риба е добре тя да е издръжлива, както по отношение на температурни аномалии, така и към промените в параметрите на водата. Храната за рибата в аквариума трябва да е от жива до суха храна, а самият обитател на аквариума да е миролюбив и да съжителства с други риби.

Вход