Факти за рибите

Интересни материали свързани с рибите.

Усещат ли рибите болка, по време на риболов

Един от спорните въпроси, който и днес вълнува учени, обикновени хора, че дори рибарите е – Дали усещат болка рибите по време на риболов. Истината е, че както всяко живо същество, така и рибата има усещания. Тя приема под една или друга форма околната среда. Въпросът обаче дали по време на риболова рибата усеща болката, която човек си представа е далеч по –различен. Рибите са смятани за по-низши създания, а научно е доказано, че у тях липсват типичните за човешката в мозъчната кора, неокортекс, който доставя болков сигнал при всички бозайници.

Според учените рибата не усеща болка по смисъла, който разбира човек, защото тя е лишена и от усещането за страх, което има у хора, бозайници и дори хищници. При всички тях има нервни влакна, които реагират на болкови дразнения. По скоро те са характерни за хрущялните риби, сред които са акула, скат, делфин и някои костни риби.

Въпреки това, учените смятат, че рибата реагира на травма, но по различен от човека начин. Тя може да спре да се храни, когато усети куката, но това далеч не може да се сравни с усещането, което би се зародил у човека, при подобна травма.

Или казано с други думи по време на риболов, рибата усеща под някакъв вид болката, но не по емоционалният начин, на който е способен човека. Всичко се свързва с обработка на мозъка и отвежда до определени физиологични и поведенчески и реакции.

Интересен е и факта дали рибите осъзнават болката? Отговорът на този въпрос е не защото рибата няма съзнанието, което човека.

Така например, ако на риба се даде обезболяващо, например морфин, то или не оказват въздействие, или оказват, в случаи, че е в чудовищни количества, които дадени на бозайник ще доведат до гибелта му.

Като заключение учените потвърждават тезата, че ако рибите усещат болка, по време на риболов или в други случаи, то тя възниква посредством различни физиологични механизми, далеч от човешките.

Вход